Att genomföra en bodelning kan vara en komplex och känslosam process. Här är en översikt av hur det går till.
Bodelning är en uppdelning av egendom mellan två parter, vanligtvis vid skilsmässa eller när sambor separerar. Syftet är att fördela tillgångar och skulder.
1. Ansökan om skilsmässa
För makar börjar processen oftast med en ansökan om skilsmässa hos tingsrätten. Dagen då ansökan lämnas in kallas för brytdagen eller brytpunkten.
2. Vad ska ingå i bodelningen
Nästa steg är att avgöra vad som ska ingå i bodelningen. Giftorättsgods ska ingå i bodelningen. Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. Egendom kan bli enskild genom villkor i äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente. All annan egendom utgör giftorättsgods och ska ingå i bodelningen.
3. Inventering av tillgångar och skulder
Alla tillgångar och skulder fram till brytpunkten, det vill säga den dag då ansökan om skilsmässa lämnades in, och som utgör giftorättsgods ska ingå i bodelningen. En noggrann inventering av alla tillgångar och skulder ska därför göras. Detta inkluderar bland annat bostäder, fordon, bankkonton, värdepapper och lösöre. Det är viktigt att vara så noggrann och transparent som möjligt för att undvika framtida konflikter.
4. Värdering av tillgångar och skulder
Efter inventeringen ska egendomens värde bestämmas. Oftast är det värdet vid brytpunkten, det vill säga den dag då ansökan om skilsmässa lämnades in, som ska tillämpas.
5. Fördelning av egendom
Efter att värdet är fastställt ska det bestämmas hur tillgångarna och skulderna ska fördelas. Målet är att uppnå en rättvis fördelning. I vissa fall kan ena parten få behålla mer av de gemensamma tillgångarna medan den andra parten kompenseras med kontanter eller andra tillgångar.
Under en bodelning kan parterna ha olika uppfattning av vad som ska ingå i bodelningen, vilket värde som egendomen ska uppgå till samt vem som ska få vad i delningen. Vid meningsskiljaktigheter mellan parterna kan en advokat vara till hjälp.