Vad kostar en advokat?

August 19, 2024

Vad kostar en advokat?

Advokatkostnaden varierar beroende på flera faktorer, som advokatens erfarenhet och ärendets komplexitet. Vi på Legra Advokater arbetar på timbasis, vilket innebär att vi debiterar för varje timme som vi lägger ner på ditt ärende.

Det är ofta möjligt att få hjälp med sina ombudskostnader genom sin hemförsäkring (rättsskydd) eller via staten (rättshjälp).

Rättsskydd

Via rättsskyddet är det möjligt att få hjälp med sina advokatkostnader. Detta skydd ingår ofta i din hem- eller villaförsäkring. Rättsskyddet täcker vanligtvis 75-80 procent av ombudskostnaderna. Det är ditt ombud som ansöker om rättsskydd för din räkning.

Rättshjälp

För den som har begränsade ekonomiska resurser finns möjligheten att ansöka om rättshjälp. Rättshjälp är ett statligt stöd som vanligtvis täcker 60-95 procent av ombudskostnaderna. För att vara berättigad till rättshjälp måste man uppfylla vissa krav, till exempel att ens årsinkomst inte överstiger en viss gräns. Rättshjälp beviljas främst i ärenden där det anses rimligt att anlita en advokat, men där man själv inte har råd.

Sammanfattningsvis kan kostnaden för en advokat variera, men med rättshjälp eller rättsskydd kan man få hjälp att hantera kostnaderna. Det är en advokats skyldighet att hjälpa sin klient att få uppdraget finansierat.

Tillbaka till nyhetsbloggen

Hur kan vi hjälpa dig?

Våra klienter är alltid vårt främsta fokus. Vi tar stora såväl som små ärenden. Kontakta oss för att se hur Legra Advokater kan hjälpa just dig.

Fält med asterisk (*) är obligatoriska.
Tack! Vi kommer återkoppla till dig så snart vi kan!
Oj! Nånting gick fel med meddelandet.