Vad ska man tänka på vid en skilsmässa?

October 13, 2024

Vad ska man tänka på vid en skilsmässa?

En skilsmässa är ofta en känslomässigt svår tid, men det finns flera juridiska aspekter som är viktiga att ha i åtanke för att processen ska gå så smidigt som möjligt.

  1. Ansökan om skilsmässa – Ansökan lämnas in till tingsrätten. Om båda makarna är överens går processen snabbt, men om det finns oenigheter eller barn under 16 år tillkommer en sex månader lång betänketid.
  1. Bodelning – Makarnas egendom delas upp i samband med skilsmässan. Bodelningen omfattar giftorättsgods. Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. Egendom blir enskild genom bestämmelser i äktenskapsförord, testamente eller gåva.
  1. Vårdnad om barn – Vid skilsmässa behöver man besluta om barnens vårdnad och boende. Målet är alltid att det ska bli så bra för barnen som möjligt.     Föräldrarna kan komma överens om vårdnaden och boendet eller låta domstolen avgöra.
  1. Underhållsbidrag – Om barnet enbart bor hos den ena föräldern kan det bli aktuellt med underhållsbidrag för att säkerställa barnets försörjning.

Vi på Legra Advokater står på din sida och kan ge dig stöd genom hela processen. Välkommen att kontakta oss!

Tillbaka till nyhetsbloggen

Hur kan vi hjälpa dig?

Våra klienter är alltid vårt främsta fokus. Vi tar stora såväl som små ärenden. Kontakta oss för att se hur Legra Advokater kan hjälpa just dig.

Fält med asterisk (*) är obligatoriska.
Tack! Vi kommer återkoppla till dig så snart vi kan!
Oj! Nånting gick fel med meddelandet.